Deze week een eetclubrecept geschreven vanuit het altijd idyllische Ierland. Ik ben weer op bezoek bij vriendin en kookboeklegende Yvette. Ik werk hier heel hard aan m'n boek en we nemen elke dag pauze voor een lange wandeling langs het strand, hoge kliffen of door het bos. Als snack halen we bij de bakker in een lief gekleurd huisje de lekkerste maple syrup en cinnamon rolls. Yvette is as we speak koekjes voor me aan het bakken als ontbijt en we eten de hele week palmkool en boerenkool uit de moestuin, omdat die ervan uitpuilt. Ik zei toch, idyllisch.
Die palmkool zit nu dus in deze pasta. Pasta met palmkool is nou eenmaal een van mijn favo makkelijke recepten. Normaal met ansjovis, veel knoflook en veel boter, zoals Yvette die eerder voor mij in Ierland maakte. Dit keer iets spannender met kurkuma, gedroogde dille en cripsy zaadjes. De palmkool kneed je eerst met citroensap en zout zodat hij gaart en slinkt (Yvette haar lievelingstechniek). Dan hoef je hem daarna nog maar kort te bakken. Door het citroensap in combinatie met de kurkuma en dille wordt de pasta naast boterig ook heerlijk fris. O en het is weer een nieuwe maand, dus een nieuwe playlist. Luister hem hier.
INGREDIËNTEN (2 personen)
150 gram palmkool
1 citroen
2 eetl. pompoenpitten
2 eetl. amandelschaafsel
2 eetl. ongeroosterd sesamzaad
1 theel. korianderzaad
200 gram volkoren spaghetti
2 tenen knoflook
olijfolie om in te bakken
1 theel. chilipoeder
1 theel. kurkumapoeder
1 eetl. gedroogde dille
2 eetl. (plantaardige) boter
Parmezaanse kaas of pecorino om te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Verwijder de bladeren palmkool van de nerven en snijd in stukken. Knijp de citroen erboven uit, breng op smaak met zout en kneed een paar minuten. Na een tijdje slinkt de kool, blijf even knijpen tot er echt veel vocht uit is. Laat staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.
Bak de pompoenpitten, het amandelschaafsel, sesamzaad en korianderzaad samen met 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan goudbruin en knapperig. Doe op een bord met keukenpapier en breng op smaak met zout.
Kook intussen de spaghetti 1 minuut korter dan aangegeven op de verpakking.
Snijd intussen de knoflook in dunne plakjes en fruit 1-2 minuten in ruim olijfolie. Tot de knoflook zacht is maar niet verkleurt.
Voeg de chilipoeder, kurkumapoeder en gedroogde dille toe en bak 1 minuut.
Voeg de kool toe en bak tot de pasta klaar is.
Schep de pasta samen met een flinke scheut kookwater bij de kool in de pan. Schep om en kook nog 1-2 minuten tot de pasta gaar is en je een mooie glanzende saus hebt.
Verdeel de pasta over twee borden en maak af met de zadencrispies en Parmezaanse kaas of pecorino.
Comments