top of page

Salted egg yolk koekjes



Sorry dat jullie een dagje langer moesten wachten! Ik ben heel druk met het fotograferen van Noedels (pre-oder hem hier!) en moest het boek daarvoor ook nog schrijven, dus ik wist even niet waanneer ik het allemaal moest doen. Het recept is wel totaal worth the wait. Ik ben de laatste tijd heel veel koekjes aan het bakken en het leek me een goed idee om daar een vulling van salted egg yolks in te doen. Dat was ook zo. Deze koekjes zijn echt out of this world.


Je kunt bij de toko gezouten eendeneieren kopen. De dooiers ervan zijn heerlijk in zowel hartige als zoete gerechten. Zo kun je er garnalen mee wokken of er een vulling van maken voor in gestoomde broodjes. Die laatste zijn mijn allerlievelings. De vulling in deze koekjes is iets minder vloeibaar, maar het zoet-zout-korrelige van de gezouten dooier is echt waanzinnig.


Tip als je op zoek bent naar gezouten dooiers: ik vond ze in de vriezer. Per 12 verpakt voor 5 euro, terwijl je meestal 5 euro voor 6 hele eieren betaalt. Het wit ervan vind ik eigenlijk nooit zo, daar maak ik dan noodgedwongen hele zoute eiersalade mee. Kijk dus vanaf nu in het vriesvak van je toko! Ik vond mijne bij Hong Kong Superstore in Amsterdam, verder heb ik ze nog niet gezien, maar het bestaat dus! De hele eieren vind je in principe bij elke Chinese supermarkt. O en het is weer een nieuwe maand dus weer een nieuwe playlist, je vindt hem hier!


No waste-tip: In de vulling gaat melkpoeder, dat staat bij de houdbare melk in de supermarkt. Je hebt maar 1 zakje nodig en er zitten er meer in, maar melkpoeder maakt bijna alle zoete dingen lekker. Je kan het ook door koekjes doen of cake. Cristina Tosi omschrijft het als MSG voor zoete dingen, in haar recepten gaat het vaak dus zoek die maar even op.


INGREDIËNTEN (12 koekjes)

Vulling

5 gezouten eidooiers

100 gram roomboter, op kamertemperatuur

70 gram poedersuiker 40 gram custardpoeder 60 gram melkpoeder


Koekjes

200 gram roomboter, op kamertemperatuur

100 gram kristalsuiker 150 gram lichtbruine basterdsuiker

1 theel. vanille-extract

230 gram tarwebloem

1 theel. bakpoeder snuf zout

1 ei


Benodigdheden bakpapier


BEREIDINGSWIJZE

  1. Stoom de gezouten dooiers 20 minuten in een stoompan of -mand. Dit kan je gewoon rechtstreeks uit de vriezer doen, je hoeft ze niet eerst te ontdooien.

  2. Maak in de tussentijd het koekjesdeeg. Doe de roomboter, kristalsuiker en basterdsuiker in de kom van een standmixer met de bisschopshaak erop. Klop in een paar minuten op hoge stand luchtig. Je kan dit ook in een kom met een mixer doen, maar dat duurt iets langer.

  3. Meng intussen de bloem met het bakpoeder en zout in een kom.

  4. Voeg het ei en vanille-extract toe aan de boter in de kom en mix tot het ei is opgenomen. Voeg beetje voor beetje de bloem toe en meng op lage stand tot het deeg samenkomt. Je wil het deeg niet te lang kloppen. Vorm er een bal van, verpak in plasticfolie en leg in de koelkast terwij je de vulling maakt.

  5. Hak de dooiers heel fijn en wrijf met de zijkant van je mes nog fijner. Het moet bijna poederig zijn. Meng de dooiers met de roomboter, poedersuiker, custardpoeder en melkpoeder. Dit gaat eerst een beetje stug, maar het wordt steeds makkelijker. Kneed met je hand tot het samenkomt en vorm er 12 gelijke balletjes van. Zet afgedekt in de vriezer terwijl je verder gaat met het koekjesdeeg.

  6. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 12 gelijke balletjes. Haal de vulling uit de vriezer. Bak een deegballetje, leg het in je handpalm en plet een beetje tot je een dunner rondje krijgt. Leg een custardballetje in het midden en vouw het deeg eromheen. Rol met je handen zodat het deeg sluit en leg op bord waar 6 balletjes op passen. Zet als je 6 balletjes hebt gemaakt het bord in de koelkast en ga verder met de rest.

  7. Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de rest van de koekjes af en zet die ook in de koelkast. Leg de eerste batch koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat, lekker ver uit elkaar. Het gaat namelijk heel erg uitlopen. Bak de koekes 10 tot 12 minuten, tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen. Herhaal met de overgebleven balletjes.

149 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 hozzászólás


Rosa Haker
Rosa Haker
2023. márc. 06.

Voor iedereen die in Amsterdam (west) woont: ik heb iets van 8 supermarkten afgezocht naar melkpoeder en steeds zonder succes maaaaarrrrrr: ze hebben het bij de AH op de Jan Evertsenstraat :-) scheelt zoeken.

Kedvelés
bottom of page