T'is nog steeds the season dus we gaan nog even door met het creatief-met-asperge-programma. Dit keer heb ik een Chinese klassieker en een van mijn favo bijgerechten opgeleukt met witte asperge. Ik dacht echt dat ik de ham-ei-boter te erg zou misschen, maar eerlijk gezegd denk ik er nog weinig aan. Zo zie je maar dat het geen kwaad kan om je vastgeroeste patronen en overtuigingen af en toe onder de loep te nemen. De asperge maakt deze smashed komkommersalade toch net iets spannender doordat 'ie een andere structuur heeft. En hij geeft natuurlijk instant lente vibes.
Aangezien mijn boek Solo er bijna aankomt (heb je hem al gepre-orderd?!) ben ik de laatste tijd extra gefixeerd op restjes. Singles blijven namelijk vaak met restjes zitten en willen niet heel de week hetzelfde eten, maar restjes verwerken is juist mijn grootste hobby. Volgende week krijgen jullie dus een leuk restjes-recept met deze salade. Zo hoop ik dat restverwerking iedereens hobby wordt en dat daardoor iedereen extra blij wordt. Stay tuned, en voor nu wel alvast een nieuwe playlist voor tijdens het koken. Er is immers een nieuwe maand aangebroken.
INGREDIËNTEN (2 personen)
1/2 komkommer 1 teen knoflook snuf zout
snuf msg
6 asperges (gekookt zoals hier)
2 eetl. chili-olie
1 eetl. lichte sojasaus
1 eetl. zwarte azijn
1/2 theel. kristalsuiker
BEREIDINGSWIJZE
Halveer de komkomer overlangs en sla er met een deegroller oid op zodat de binnenkant kneust. Snijd in stukken en doe in een kom. Rasp er knoflook boven, voeg een flinke snuf zout en een kleine snuf msg toe. Meng goed en doe de komkommer in een vergiet dat je boven de mengkom hangt. Laat 30-60 minuten staan.
Gooi het vocht weg dat uit de komkommer is gekomen. Snijd de asperges in stukken en meng met de komkommer, chili-olie, sojasaus, zwarte azijn en kristalsuiker.
Laat nog 10 minuten staan zodat de smaken ook in de asperge trekken en serveer als bijgerecht. Of met een gekookt eitje op een kom rijst.
Comments