Ik had de laatste paar weken een pindasausobsessie. Wijko, om precies te zijn. Ik weet niet of ik de enige ben maar ik ben altijd zo geïntrigeerd geweest door die Wijko-reclame waarin iedereen naar een etentje een pot pindasaus meeneemt. En dan de hele avond scheppen met stokbrood. Wat een leven. Maar ja, ik ben Indo dus durfde eigenlijk nooit een pot kant-en-klare pindasaus te kopen. Totdat ik een paar weken terug moe was en zin had in friet met mayo, pindasaus en uitjes. Maar ik was even zo anti-sociaal dat ik geen zin had om in de snackbar bij iemand te moeten bestellen. Toen heb ik de airfryer aangeslingerd en het zelf gemaakt. Wijko was ook nog in de bonus die dag, dus het zal wel meant to be zijn geweest.
In twee weken heb ik die hele pot opgegeten wat betekent dat ik vijf keer airfryerfriet heb gegeten. Nu ben ik weer iets meer in staat om te koken maar heb ik nog steeds zin in pindasaus. Ik heb er dus een iets gezonder gerecht gemaakt met tofu en Chinese broccoli. Deze pindasaus is een tikkeltje tropischer, if you will. Met kokosrasp en limoensap. Maar hij lijkt me ook heel lekker bij patat. De ingrediënten zijn genoeg voor twee personen, maar voor de solo's onder ons volgt volgende week een restjesrecept. Stay tuned.
INGREDIËNTEN (voor 2 personen)
150 g soft tofu of stevige tofu
zonnebloemolie om in te bakken 3 eetl. kokosrasp
2 eetl. pindakaas
1 eetl. ketjap
1,5 eetl. sambal oelek
1 limoen, sap
1 teen geraspte knoflook
100 ml (plantaardige) melk of water
snuf zout
snuf msg
100 gram Chinese broccoli of andere (Aziatische) bladgroente
1 theel. lichte sojasaus
1 theel. zwarte azijn
gekookte rijst om te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de tofu in plakken van 1/2 centimeter. Breng ze als je tijd hebt op smaak met zout en laat even 10-30 minuten staan. Zo niet dan niet.
Rooster de kokos in een droge koekenpan goudbruin. Doe in een kom en meng met de pindakaas, ketjap, sambal oelek, het limoensap, de geraspte knoflook en 100 milliliter (plantaardige) melk of water. Kijk of de consistentie zo goed is en voeg eventueel nog een klein beetje vocht toe.
Proef en breng op smaak met een snuf zout en msg.
Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een wok of koekenpan en bak de tofu op hoog vuur lichtbruin. Hij hoeft niet superknapperig.
Hak intussen de Chinese broccoli in stukken. Haal de tofu uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Voeg de stelen van de Chinese broccoli toe en bak 1 minuut, voeg de bladeren toe en bak nog 1 minuut. Blus de pan af met de sojasaus en zwarte azijn. Zet het vuur uit en meng alles door elkaar.
Serveer de tofu en Chinese broccoli op rijst met de pindasaus eroverheen.
Comments