top of page

Vegan bananenbrood



Een van mijn beste vriendinnen is verslaafd aan het bananenbrood van Amsterdams koffiezaakje Back to Black. Ik dacht dat ik obsessief was aangelegd, maar ik krijg ongeveer om de dag van haar een voice message over hoe lekker de cake is en dat ze achter het recept moet komen. Haar tactiek was om het er heel de dag met iedereen over te hebben, omdat je zo er altijd wel achter komt dat iemand via via weer iemand kent die daar werkt. Zo was ze via een collega bij een vrouw van de manager gekomen, die ze om het recept vroeg. Heel knap vond ik het, maar de manager zei het recept zelf niet eens te hebben. Schijnbaar heeft alleen de bakker het, of willen ze het niet verklappen. Er staat een V onder op de kaart, waardoor we wisten dat het vegan was, en dat was alle informatie die we hadden.


De zoektocht naar het recept was al zeker een maand aan de gang, maar ik had nu toch wel het idee dat het haar niet meer ging lukken. Dus heb ik geprobeerd om het bananenbrood voor haar na te maken. Het bananenbrood in kwestie is zo lekker door de perfecte structuur, hij is cake-ig en een klein beetje klef maar ook kruimelig. Ik heb ongeveer twee weken op TikTok, YouTube en Google alle recepten voor bananenbrood bekeken en puur gekeken naar structuur. Vervolgens hebben we nog een plak gehaald en die helemaal ontleed, foto's naar m'n kookschrijfvriendinnen gestuurd die tips gaven en met alle informatie die ik toen had heb ik dit recept gemaakt. Hij is niet precies hetzelfde, maar wel cake-ig en een beetje kleffig. Belangrijk is dat je de banaan niet helemaal pureert, zodat er nog een beetje stukjes in zitten. En als je in Amsterdam bent, raad ik je zeker aan om die van Back to Black een keer te proeven.


INGREDIËNTEN (8-10 personen)

3 heel rijpe bananen

60 ml (1/4 cup) olijfolie

80 ml (1/3 cup) plantaardige melk

1 theel. kaneel 1/2 theel. zout

1/2 theel. vanille-extract

100 gram lichtbruine basterdsuiker

150 gram tarwebloem

1/2 theel. baking soda

1 theel. bakpoeder


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Prak de bananen met een vork in een mengkom, maar maak er geen puree van. Je wil dat er nog wat stukjes in zitten.

  2. Voeg de olijfolie, plantaardige melk, kaneel, zout en vanille-extract toe en meng met een spatel.

  3. Zeef de bloem, baking soda en bakpoeder boven de kom en spatel door de natte ingrediënten tot je geen bloem meer ziet.

  4. Vet een cakevorm in (niet een te grote) of bekleed met bakpapier. Stort het beslag in de cakevorm en bak de cake 45 minuten. Dit hangt ook een beetje af van de grootte van je vorm, maar een satéprikker moet er redelijk droog uitkomen.

  5. Haal het bananenbrood uit de oven en laat afkoelen voordat je hem aansnijdt.

161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page