top of page

Za'atar-aardappels met sumakyoghurt


We gaan nog even verder met m'n aardappelobsessie. De krieltjes op de foto had ik over van toen ik de dag ervoor asperges at. Toen bedacht ik ineens dat mijn vriendin en eetclublid van het eerste uur Tatjana (hee Tat!) het vaak heeft over za'atar-aardappeltjes. Dat zijn gebakken aardappeltjes met za'atar erover. Zo simpel kan het soms zijn. Za'atar is bijna valsspelen omdat het zo veel smaak heeft dat een gerecht verder niks behoeft. Ik strooi het ook vaak na roosteren op bloemkool. Een beetje labneh of hummus erbij en je hebt een maaltijd.


Deze aardappeltjes zou je dus ook heel goed op hummus of labneh kunnen serveren and call it a day. Maar voor de vorm fluf ik ze nog even op. Je betaalt me toch bijna 5 euro per maand. Ze liggen nu op sumakyoghurt en onder knapperig gebakken koriander en knoflook. In plaats van sumak kan je ook citroenrasp gebruiken, maar dan gebruik je niet de hele citroen, dus sumak is makkelijker. Mits je het in huis heb. Sumak heeft net als citroen een frisse smaak die perfect gaat bij de kruidige aardappeltjes.


Ik ben inmiddels trouwens een aardappelsnob geworden. Ik haal mijn aardappels op zaterdag bij de aardappelboer op de Lindenmarkt in Amsterdam. Kijk wel uit, hij is heel duur. De krieltjes vallen mee en zijn het dubbel en dwars waard. Ik heb ook een keer gember en sjalotten bij hem gekocht en toen was ik ineens 25 euro kwijt voor bijna niks. Doe dat dus niet. Andere kieltjes die ik lekker vind zijn van het merk Le Bistro, Grenaille heet het ras. Die koop ik bij de De Kweker (groothandel) maar kan je vast ook op andere plekken kopen. Ik kocht laatst krieltjes bij de AH omdat het even niet anders kon. Die vond ik toen helemaal niet meer lekker. Zoek dus in ieder geval een goede groenteboer of markt op.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

300 gram krieltjes

flinke scheut olijfolie

1 eetl. za'atar

zout

200 gram volvette Griekse yoghurt

1 theel. sumak

4 tenen knoflook, gepeld

lekker veel koriander


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de krieltjes in een pan met ruim gezouten water en breng aan de kook. Kook in 15 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen tot je er met je handen aan kunt zitten.

  2. Verwarm de oven voor op 200 °C. Knijp met je handen in de aardappels om ze in stukken te breken. Zo krijgen ze meer lekkere hoekjes die straks knapperig bakken dan als je ze snijdt.

  3. Meng de aardappels met flink olijfolie, de za'atar en een goede snuf zout. Bak de aardappels in circa 30 minuten goudbruin en knapperig.

  4. Maak intussen de sumakyoghurt. Meng de yoghurt met de sumak en rasp er1 teen knoflook boven. Meng, proef, breng op smaak met zout en zet koud tot de aardappels klaar zijn.

  5. Plet de knoflook met de zijkant van je mes. Snijd de koriander in stukken van 2 tot 3 centimeter. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de koriander en knoflook erin tot de koriander donker en knapperig is en de knoflook goudbruin, een paar minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

  6. Haal de aardappels uit de oven. Doe de yoghurt op een bord en leg de aardappels erop, gevolgd door de koriander en knoflook.

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page