
Een van de dingen waar ik enorm naar uitkeek in Yunnan was de Birmese keuken. Myanmar is een van de meest bijzondere en mooie landen waar ik ooit ben geweest én waar ik ge-wel-dig heb gegeten. Ik was daar negen jaar geleden, ik had toen geluk dat er net een window was van een paar jaar waarin het veilig was om te reizen. Nu is dat absoluut niet veilig meer. Daarom ben ik dus heel gelukkig als ik in de buurt van Myanmar ben en alsnog Birmees kan eten. In Xishuangbanna had ik echt een fantastisch Birmees festijn besteld met blokjes 'tofu' van kikkererwten, blokjes gele kleefrijst, rijstrolletjes en frisse komkommersalade. Wat ik thuis allemaal voor jullie ga proberen na te maken.
In de tussentijd kan je alvast deze noedels maken. Een Birmees inspired versie van mijn lievelingspasta met boter en palmkool. In de Birmese keuken worden veel gebakken uien en knoflookcrispies gebruikt, vaak in combinatie met vijfkruidenpoeder. Die combinatie is fantastisch, en zit dus ook in deze noedels. Verder is het heel simpel om te maken, maar het smaakt door het vijfkruidenpoeder toch net weer iets anders. Door de combinatie met de knoflookolie is de smaak heel anders dan vijfkruidenpoeder in bijvoorbeeld Chinese gerechten. De noedels op de foto haalde ik zelfs in een Birmese winkel in Chiang Mai, waar je ook heel lekker Birmees kunt eten. Je kunt ook gewoon tarwenoedels gebruiken.
Mocht je in Amsterdam zijn en zin hebben in Birmees eten, Yangon Delight op de Lineausstraat is heel lekker. O ja en het is weer een nieuwe maand dus weer een nieuwe playlist!
INGREDIËNTEN (1 persoon)
3 tenen knoflook
1 sjalot zonnebloemolie om in te bakken
1/2 theel. vijfkruidenpoeder snuf zout 1 theel. sojasaus
200 gram palmkool
100 gram tarwenoedels
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de knoflook in dunne plakjes en de sjalot in dunne ringen. Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en bak daarin de sjalot en 2/3 van de knoflook (bewaar de rest voor de palmkool) op laag tot middelhoog vuur goudbruin en knapperig. Heb geduld, zet het vuur niet te hoog en blijf constant roeren.
Doe intussen het vijfkruidenpoeder met een snuf zout in een hittebestendige kom en hang daar een zeef in.
Giet de knoflook en sjalot als ze klaar zijn af boven de kom met de zeef zodat het vijfkruidenpoeder gaart door de olie (doe niet te veel olie in de kom, 1 eetlepel is meer dan genoeg). Roer als de olie iets is afgekoeld de sojasaus door de vijfkruidenolie.
Ris de palmkool van de steel en snijd in stukken. Verhit weer wat olie in de pan en fruit hierin de knoflook 1 minuut. Voeg de palmkool en een snuf zout toe en bak zo'n 5 minuten. Voeg een klein scheutje water toe, doe een deksel op de pan en bak nog 10-15 minuten tot de kool helemaal zacht is.
Kook de noedels in gezouten water. Giet af en meng met de vijfkruidenolie en de palmkool.
Doe in een kom en serveer met de sjalotten- en knoflookcrispies bovenop.
Comments