top of page

Yunnanese aardappelpuree

Foto van schrijver: emmadethouarsemmadethouars

Ja liefjes, het moment is daar, hét recept voor Yunnanese aardappelpuree. Meteen toen ik terug was uit China ben ik langs mijn aardappelboer gegaan omdat ik dit fantastische gerecht niet uit m'n hoofd kreeg. In Yunnan stond overal aardappelpuree op de kaart en het is totaal anders dan de puree die wij gewend zijn. Bij puree denk ik vaak aan vol, zwaar en romig, maar deze is juist fris en heel dooreetbaar. We aten het vaak met nog een paar andere groentegerechten erbij en rijst. Maar ik at het nu als lunch met wat gebakken bimi erbij en een gekookt eitje. Enfin, de aardappels lagen al een maand in m'n kast omdat ik er elke keer niet aan toe kwam, maar nu zitten ze ein-de-lijk in mijn maag en in je mail. Blessed.


Ik had geluk dat deze aardappelpuree een van de makkelijkste dingen is om thuis na te maken. Van veel gerechten heb ik geen idee hoe ik het na moet bootsen, maar mijn Chinese juf was Yunnanees en heeft me verteld hoe je dit maakt. Het belangrijkst is het ingemaakte mosterdblad. Dit kun je in kleine zakjes kopen bij de Chinese supermarkt. Bonuspunten als je pittige kunt vinden, want dat hoort bij dit gerecht. Maar anders voeg je later gewoon wat extra chilipoeder toe. In Yunnan wordt vaak gekookt in reuzel. Mocht je dat in huis hebben, dan is dit het moment om het uit de kast te trekken en in plaats van de zonnebloemolie te gebruiken. Iedereen die dat niet doet, heeft er een heerlijk nieuw gerecht bij dat per ongeluk vegan is.


INGREDIËNTEN (2 personen als hoofd - 4 personen als bij)

500 gram kruimige aardappels

3 tenen knoflook

3 bosuien

zonnebloemolie om in te bakken

3 eetl. ingemaakt mosterdblad

1/2 theel. chilipoeder

zout naar smaak


BEREIDINGSWIJZE

  1. Schil de aardappels en doe ze in een pan met gezouten koud water. Breng aan de kook en kook de aardappels in circa 15 minuten gaar.

  2. Hak intussen de knoflook fijn en snijd de bosui in ringen, bewaar het wit en groen apart.

  3. Giet de aardappels af en prak met een vork grof. In de pan wordt het zo nog meer geprakt dus je hoeft niet heel hard te prakken.

  4. Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een wok of koekenpan en fruit daarin de knoflook en het bosuiwit. Voeg het mosterdblad toe en bak nog 1 minuut.

  5. Voeg de aardappels toe en meng alles door elkaar. Voeg het chilipoeder toe en breng op smaak met ruim zout.

  6. Prak alles een beetje door elkaar tot je puree hebt met nog kleine stukjes erin. Voeg een scheutje water toe en roer zodat de puree iets vloeibaarder wordt. Het hangt een beetje af van je aardappelsoort en smaak hoeveel water. Mijn puree was best droog, het mag echt schepbaar zijn. Kijk maar wat je lekker vindt.

  7. Zet het vuur uit, proef en breng eventueel op smaak met nog wat zout. Schep het groen van de bosui erdoorheen en serveer.

 
 
 

Comments


© 2021 ontwerp door Jasper Gottlieb.
Foto logo door Sophia van den Hoek | Studio Unfolded

bottom of page