top of page

Crispy rijst met salsa macha


Ik ben al jarenlang geobsedeerd door salsa macha, al had ik het tot vandaag nog nooit gegeten. Salsa macha is een Mexicaanse lekker-op-alles-saus die wordt gemaakt van o.a. pinda's en gedroogde chilipepers. Dat moet eigenlijk een mix zijn van verschillende Mexicaanse pepers die ik natuurlijk nooit in huis heb. Vandaar dat het even heeft geduurd. Maar toen ineens bedacht ik me dat je de chunky chilisaus natuurlijk ook met andere chilipepers kan maken. Niet authentiek, maar absoluut lekker. Ik gebruikte Szechuanese chilipepers, die die altijd in grote getalen in m'n kastje liggen. Let wel: geen szechuanpeper (het besje), maar gewoon hele gedroogde pepers uit Szechuan. Ineens bleek de tot nu toe illustere saus gewoon binnen handbereik te zijn.


Het enige dat je hoeft te doen is de gedroogde pepers kort bakken in olie. Hetzelfde doe je met pinda's en knoflook. Dat alles pureer je samen met iets van suiker en iets van zuur en je bent klaar. Ik at de saus op crispy rijst met een ei en gebakken bimi. Een waanzinnig lekkere combi, vooral omdat ik een kleine snuf msg door de bimi deed. Maar de saus is genoeg voor zeker nog een paar keer eten. Lepel hem over al je groente, broodjes of noedels. O en het is weer een nieuwe maand, dus staat er weer een nieuwe playlist voor je klaar. Je luistert hem hier.


No waste-tip: Bimi zit altijd per 200 gram in een pak maar dat was een beetje veel. Ik heb de overige 50 gram de volgende dag gegeten op rijst met een roerei erdoorheen, een scheutje soja en bosui on top. Een soort ei en tomaat maar dan met bimi.


INGREDIËNTEN


Salsa macha (voor 300 ml)

75 gram ongezouten pinda's

125 ml neutrale olie

125 ml olijfolie

25 gram hele gedroogde pepers naar keuze

4 tenen knoflook, gepeld

2 eetl. ongeroosterd sesamzaad

1 eetl. azijn (ik heb cider gebruikt, maar natuur, rijst of witte wijn kunnen ook)

1 eetl. maple syrup (of iets van suiker)

zout


De rest (voor 1 persoon)

100 gram pandanrijst

150 gram bimi

zout

msg

1 ei

neutrale olie om in te bakken


BEREIDINGSWIJZE


Salsa macha

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Roosterd de pinda's 12 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn, ook vanbinnen. Je bakt ze straks nog even kort in olie dus ze hoeven niet heel donker, maar wel een beetje.

  2. Verhit de neutrale olie en olijfolie in een koekenpan en bak de gedroogde pepers kort, tot ze van kleur veranderen maar niet te donker zijn (zie foto). De olie mag niet te heet zijn, je moet hele kleine zachte bubbeltjes rondom de pepers zien. Schep de pepers uit de olie en doe in een hittebestendige kom.

  3. Plet de knoflook met de zijkant van je mes. Voeg de knoflook, pinda's en het sesamzaad toe aan de olie en bak kort. Wederom niet in te hete olie. Als de knoflook goudbruin is, ben je klaar. Giet de hele inhoud van de pan bij de pepers in de kom en laat helemaal afkoelen. Dat duurt wel even. De olie blijft nog even borrelen en de ingrediënten blijven even doorgaren. Roer af en toe om de olie iets af te koelen.

  4. Maal de saus in de kom van een staafmixer of kleine blender, maar niet te fijn. De saus moet nog chunky zijn, dat is lekker. Voeg de azijn en maple syrup of suiker toe. Proef en breng op smaak met zout. Tot je genoeg zout toevoegt kan het bitter proeven, dus blijf toevoegen tot het lekker is.

De rest

  1. Spoel terwijl de olie afkoelt de rijst af in een zeef onder de koude kraan tot het water dat ervan afkomt helder is. Doe de rijst met 150 milliliter water en een snuf zout in een pannetje en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet het vuur op het laagst en kook de rijst tot al het water is verdampt (12 tot 15 minuten). Zet het vuur uit en laat de rijst minstens 10 minuten met de deksel op de pan staan.

  2. Verhit een flinke laag neutrale olie in een kleine koekenpan. Maak de rijst los met een lepel of vork en doe in de pan. Druk aan met een spatel tot je een mooi rondje hebt. Als je geen kleine koekenpan hebt kun je ook een grotere gebruiken, dan moet je het rondje alleen iets kleiner maken dan de pan zelf. Bak de rijst in circa 10 minuten goudbruin op hoog vuur. Draai de pan of de rijst af en toe, zodat hij gelijkmatig gaart.

  3. Snijd intussen de bimi in schuine plakjes. Met je mes schuin op de steel dus, zodat de plakjes langer en mooier worden.

  4. Haal de rijst als hij klaar is uit de pan en leg met de knapperige kant naar boven op een bord.

  5. Haal zoveel olie uit de pan dat er nog 1 eetlepel in zit. Bak de bimi met een snuf zout en een snuf msg een paar minuten op hoog vuur. Tot sommige stukjes geblakerd zijn, maar de bimi nog wel bite heeft.

  6. Haal de bimi uit de pan en bak in dezelfde pan een ei. Leg de bimi en het ei op de knapperige rijst en maak af met zo veel salcha macha als je wil.


119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page