top of page

Dramatically sizzled parelcouscousDit gerecht is een combinatie van verschillende dingen die ik doe als ik niet weet wat ik moet eten. Als ik geen inspiratie heb vind ik het te ingewikkeld om een heel gerecht te bedenken. Wat ik dan dus meestal doe is gewoon één ding, vaak een groente, bereiden. Dan doe ik bijvoorbeeld een bloemkool in de oven en ga ik daarna weer op de bank zitten. Dan ben ik in ieder geval al begonnen met koken, en kijk ik later wel. Haalt toch een beetje de druk eraf. Een andere tactiek die ik uit de kast haal als ik het niet weet is de inmiddels welbekende dramatic sizzle. Ik leerde de techinek kennen door Chinees eten, maar gooi inmiddels overal hete olie overheen om een saus te maken.


In principe kun je bijna alle gedroogde specerijen gebruiken, maar ook knoflook, gember of verse kruiden. Hier was ik extra lui en koos ik alleen voor specerijen, dan hoefte ik niet te snijden. Kurkuma, pul biber, gedroogde munt en nigellazaad zijn heerlijk samen. Maar als je geen nigellazaad hebt kun je ook korianderzaad gebruiken of korianderpoeder. Komijnpoeder, gedroogde dille, alles mag. Je kent me. Het enige wat van tevoren vaststond voor deze maaltijd was een stuk zalm dat ik de dag ervoor uit de vriezer had gehaald. Maar zonder was dit gerecht ook hartstikke lekker geweest.


Mast-o musir: Ik heb inmiddels altijd mast-o musir in huis. Dat is een Iraanse yoghurtdip met gedroogde sjalotten en het is overal lekker bij. Koop gedroogde sjalotten bij de Perzische winkel en week overnight in koud water. Hak ze fijn en roer ze door labneh. Je kunt het ook kant-en-klaar kopen bij de Perzische supermarkt. Als je het niet in huis hebt, kun je ook gewoon dikke yoghurt of labneh gebruiken. Eventueel met een snuf uienpoeder.


INGREDIËNTEN (2 personen)

1 bloemkool

3 eetl. olijfolie + extra om in te bakken

200 gram volkoren parelcouscous

1 theel. kurkumapoeder

1 theel. nigellazaad (optioneel)

1 theel. pul biber

1/2 theel. gedroogde munt

150 gram zalm, met vel

paar blaadjes verse munt

flinke eetlepel mast-o musir (zie tip) of dikke yoghurt zout & peper


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verhit de oven voor op 200 °C. Snijd de bloemkool in roosjes en meng met een paar eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout, spreid uit op een bakplaat en bak 30-40 minuten. Schep af en toe om.

  2. Breng intussen een pan met ruim gezouten water aan de kook en kook daarin de parelcouscous zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel af onder de kraan zodat het niet doorgaart.

  3. Doe intussen het kurkumapoeder, nigellazaad, de pul biber en gedroogde munt in een hittebestendig kommetje.

  4. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een steelpannetje en giet het op de specerijen zodat ze gaan borrelen. Roer door en zet apart.

  5. Haal de bloemkool uit de oven en meng met de bloemkool en de saus. Proef en breng op smaak met peper en zout.

  6. Breng de zalm op smaak met zout. Verhit een paar eetlepels olijfolije in een koekenpan. Bak de zalm met de huid naar beneden op halfhoog vuur tot de vis tot 2/3 aan de zijkant gaar is. Draai de zalm om en bak nog 1 minuut aan de andere kant.

  7. Haal de zalm uit de pan en gebruik een vork om hem in stukjes te scheuren. Breek de huid in stukjes. Meng de zalm en zalmhuid door de couscous en verdeel de salade over 2 borden.

  8. Hak de munt fijn en serveer deze samen met een flinke schep (sjalotten)yoghurt op de couscous.33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page