Ik ben nu anderhalve week in Shanghai en het is fantastisch. Van alle excitement was ik donderdag ziek geworden, maar zelfs dat was geen straf. Eigenlijk ook niet gek, aangezien ik de maanden voor vertrek onmenselijk druk was en de eerste week in Shanghai alles heb gegeven. Zo veel indrukken, miljoen stappen per dag en zo veel lekkers gegeten en dan ook nog de eerste paar dagen constant met twee mannen op stap. Logisch dat mijn lichaam het na een massage van 90 minuten en verblijf in een luxe hotel (voor een artikel met Vogue mocht in één nacht in dit hotel slapen) het eventjes begaf. Maar na twee dagen heel veel slapen en eten bestellen op mijn (nu weer iets kleinere) hotelkamer ben ik er weer een soort van. Ik zit nu heerlijk te werken bij een hip Shanghainees koffietentje en dat is nou precies waar ik het even met jullie over wil hebben.
De Shanghainese koffiecultuur is namelijk booming en dat is rap gegaan. Toen ik hier negen jaar geleden was, moesten we het doen met instant koffie en Starbucks. Ik las dat Shanghai vandaag de dag de grootste koffietentjesdichtheid ter wereld heeft. Dit kan ik beamen, elke paar meter loop je weer tegen een hippe tent aan. Van kwalitatieve ketens zoals Arabica tot zaakjes van een paar vierkante meter en een paar krukjes of klapstoeltjes op de stoep. Het grootste deel van de ruimte wordt ingenomen door een enorm en ik denk heel duur koffiezetapparaat.
Klaarblijkelijk zijn er 8000 café's in de stad en de concurentie is dus moordend, wat ervoor zorgt dat veel koffie mijn verwachtingen totaal ontstijgt. De kwaliteit van een simpele cold brew of flat white is hier vaak beter dan in Amsterdam, maar ze zijn ook veel creatiever met smaken. Een greep uit de koffie die ik al op heb: latte met osmanthus en gefermenteerde rijst, iced matcha latte met een shot espresso, latte met geroosterde haver en rozenblaadjes en ik zie nog o zo veel meer op de kaart staan. Bij bijna elk zaakje kun je zelf kiezen uit het soort bonen, van Italiaans tot Ethiopisch, Shanghai blend of bonen uit Pu'er (een stad in Yunnan die vooral beroemd is om de fantastische thee, maar nu dus ook koffie).
Daarnaast wordt er heel veel verzonnen om koffie viral te laten gaan, zo heb je hier koffie die wordt gemaakt door een robotarm en koffie die je door een gat in de muur wordt aangerijkt door een (neppe, welteverstaan) apenarm. Shanghai is een stad van contrasten en waar alles naast elkaar bestaat. Het ene moment sta je op een plein omringd met luxe malls, zodra je het plein afloopt ben je weer beland in schattige laagbouw waar de was in de buitenlucht te drogen hangt. Een gemiddelde koffie in zo'n goede koffiebar kost hier rond de 5 euro. Duurder dan in Amsterdam en vijf keer zo duur als een jian bing die je hier als ontbijt bij een straatstalletje haalt. Ik mag alles hier nog een week ontdekken voordat ik door ga. Als ik hier weg ben zal ik even een lijstje met m'n favo koffietenten hier voor jullie maken.
Comments