Deze noedels zijn geïnspireerd op liang pi noedels, die vaak op de kaart staan als cold skin noodles. Niet zo'n lekkere vertaling, wel erg lekkere noedels. De noedels worden veel in Szechuan gegeten en ze worden gemaakt van tarwezetmeel. Niet gewoon tarwemeel dus, maar iets dat op maizena of aardappelzetmeel lijkt. Daardoor zijn de noedels heel anders van structuur, bijna doorzichtig en lekker glibberig. De noedels zelf maken is nogal een gedoetje, maar de structuur en dikte lijken op die van verse rijstnoedels, dus die gebruik ik gewoon. Die koop ik bij Dun Yong of Toko Het Oosten in Amsterdam. Je koopt dan rijstvellen die je zelf nog in repen moet snijden (zie foto). Als je geen verse rijsvellen of -noedels kunt vinden, kun je ook gedroogde rijstnoedels gebruiken. Pak dan wel van die dikke platte, geen ronde.
Mocht je in Amsterdam of Den Haag in de buurt zijn: bij Xi'an Delicious Foods staan waanzinnige 'cold skin noodles' op de kaart. Tip! Qua toppings hou ik het simpel met alleen julienne gesneden komkommer en koriander. Vaak gaat er ook nog taugé doorheen, maar dat vind ik niet zo lekker. Vooral de combinatie noedels met taugé kan ik niet aan, omdat je dan soms denkt dat je een noedel eet en dan is het zo'n smaakloze sliert. Altijd een teleurstelling.
No waste-tip: Je hebt bij dit gerecht vooral komkommer en koriander over. Met die komkommer kom je vast wel uit de voeten, die kun je gewoon zo uit het knuistje eten. Met koriander kun je bijvoorbeeld deze koriander-misopesto maken, of frituur de koriander 30 tot 60 seconden in een laagje olie voor een knapperige topping. Als je verse rijstvellen overhebt, kun je die even kort stomen of koken en eten met wat sojasaus en gebakken uitjes.
INGREDIËNTEN (voor 2 personen)
2 steranijs
1 laurierblad
1 theel. szechuanpepers
1 grote teen knoflook, gepeld
1 theel. sesamolie 3 eetl. chili-olie
2 eetl. zwarte azijn
1 theel. kristalsuiker
snuf msg (optioneel)
1/4 komkommer
lekker veel koriander
200 g (verse) rijstnoedels
zout
BEREIDINGSWIJZE
Doe de steranijs, het laurierblad en de szechuanpepers samen met 100 milliliter water in een steelpannetje. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen.
Rasp intussen de knoflook boven een kommetje en meng met een flinke snuf zout. Hou een zeef boven het kommetje en giet het water daar doorheen op de knoflook en meng.
Meng de zwarte azijn met de kristalsuiker en roer tot de suiker is opgelost.
Voeg het azijnmengsel samen met de sesam- en chili-olie toe aan het knoflookwater.
Snijd de komkommer in dunne reepjes (julienne). Hak de koriander (inclusief de steeltjes) fijn.
Breng een grote pan water aan de kook. Als je verse rijstvellen gebruikt, snijd deze dan in repen van 1,5 centimeter en kook ze heel kort. Ze zijn in principe al gaar, je hoeft ze alleen even los en iets soepeler te maken. 30 seconden is genoeg. Giet af, spoel af onder de koude kraan zodat ze afkoelen.
Verdeel het sausje over 2 kommen. Verdeel de noedels erover en leg de komkommer en koriander bovenop. Serveer zo en schep de noedels om net voordat je ze gaat eten.
Comments