Mijn favoriete sauzige rijsttoppings
- emmadethouars
- 9 feb 2022
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 10 feb 2022

Op Instagram postte ik laatst een foto van de inhoud van mijn koelkast en ik kreeg veel de reactie: 'O, wat fijn dat er bij jou ook gewoon veel potjes in de koelkast staan.' Ja, duh. Niks mis met kant-en-klaar, maar dan wel de juiste dingen. Zelfs als ik al mijn boodschappen nog moet doen, staat mijn halve koelkast vol met sausjes die mijn leven een stuk leuker maken. Als je rijst met een gebakken ei kookt, heb je met een goede saus meteen een heerlijke lunch. En mijn vrienden zijn heel blij dat ik voor ze kook, maar stiekem kijkt iedereen uit naar het moment dat al het eten op is en er alleen nog rijst op tafel staat. Dan sneaken ze naar de koelkast voor hun favoriete sausjes en kan het echte feest beginnen.
Ik ben ook erg fan van furikake, een 'droge' Japanse rijsttopping met zeewier, sesamzaadjes en bonitovlokken. De toko heeft hiervan vaak verschillende smaken, probeer er maar een paar. Ik focus me hier op sauzige rijsttoppings, dit zijn mijn favorieten.
Enoki pickles van Fan Sao Guang - Deze staat met stip op één en is altijd veel te snel op. Dunne enokipaddenstoelen zijn ingemaakt en zitten in een soort pittige, vettige saus. Heel verslavend (er zit ook msg in, dus wat wil je). Van dit merk heb ik ook andere smaken in de koelkast, aubergine (!!) is lekker, net als black fungus en Szechuanese chili. Zoek op de site even op de naam van het merk, ik weet zeker dan al hun andere smaken ook lekker zijn.
Cashhew crunch van White Mausu - Ik heb wel eerder mijn liefde voor White Mausu uitgesproken. Het is een Iers merk dat drie sauzen maakt: Cashew crunch, Black bean rayu en Peanut rayu. Black bean raryu is mijn favoriet voor op roerei, samen met wat bosui, bieslook of koriander. Op koude rijst is Cashew crunch mijn lievelings. Hij is helmaal niet pittig maar bijna zoetig met miso erdoorheen. De Peanut rayu vind ik prima, niet fantastisch, daar doe ik zelf altijd nog een snuf zout op. Vanuit Ierland zijn de verzendkosten nogal hoog, in Rotterdam kun je het kopen bij Studio Unfolded en in Amsterdam naar het schijnt bij Hotel de Goudfazant. Of trommel wat vrienden op en deel de verzendkosten.
Crispy peanuts Lao Gan Ma - Tao Huabi, de oprichter van Lao Gan Ma, is een van de rijkste vrouwen van China en ik gun haar elke cent (lees even dit artikel, ze is echt heel cool). Haar crispy chili oil is namelijk de beste all round, lekker op alles chilicrisp als je het mij vraagt. Lekker op noedels, gebakken ei, om zelf sausjes mee te maken of dus rechtstreeks op je rijst. Die met pinda's is mijn favoriet.
Black bean chili sauce van ChinEat - Gefermenteerde zwarte boontjes hebben een heel karakteristieke zoute, hartige smaak. Van deze pittige saus heb je dus niet veel nodig. Het lekkerst als je er ook nog een bosuitje bij snijdt. Meng deze saus met een lepel pindakaas en wat kookwater en je hebt een crazy lekkere snelle saus voor noedels.
Shallot sauce van Bull Head - Ik kocht ooit een potje van deze saus in een toko in Milaan en deed er daarom héél zuinig mee. De saus is idioot lekker (ook op ei of door noedels), dus ik wilde nooit zonder komen te zitten. Later kwam ik achter dat ongeveer elke toko in Nederland deze verslavende saus verkoopt. Lucky me, en lucky you!
コメント