top of page

Onigiri als ontbijt



Zoals je inmiddels misschien vast weet, heb ik een 7 Eleven-obsessie. Als ik naar een Aziatisch land op vakantie ga, zoek ik natuurlijk restaurants en gerechten uit die ik wil eten. Maar een groot deel van mijn voorpret en research gaat uit naar wat de lokale convenience stores verkopen. Mijn volgende trip wordt China en ik heb al uren op YouTube en TikTok zitten struinen. Het leuke is namelijk dat het aanbod per land verschilt, dus dat je nooit precies weet wat je krijgt. En het aanbod in de 7 Eleven zegt heel veel over de eetcultuur in een land of regio. In China zag ik zelfs dat je warme sojamelk uit een machine kunt tappen, zin in!


Mijn allergrootste liefde van de 7 Eleven blijft toch wel de onigiri. De rijsttriangels worden heel de dag vers aangevuld en het is de perfecte snack voor tussendoor. Ik heb altijd wel ruimte voor een onigiri. Ik haal het in Azië bijna dagelijks, soms meerdere keren op een dag, maar raak nooit uitgekeken op de smaak. In Japan en Taiwan zijn ze wel lekkerder dan in bijvoorbeeld Thailand, maar een slechte onigiri is altijd nog beter dan geen onigiri. Ik eet het ook heel vaak als ontbijt als ik de hele dag ga wandelen, en snel even iets in m'n maag moet hebben. Dus ik dacht, waarom geen onigiri maken met een typische ontbijtvulling? Zie hier: onigiri gevuld met kazig roerei. Als dat geen breakfast of champions is, weet ik het ook niet meer.


No waste-tip 1: Dit recept maakt twee porties. Als je in je eentje bent, kun je de onigiri wel gewoon vormen en er twee in vershoudfolie wikkelen om later te eten. Smeer de onigiri net voordat je ze wilt eten in met een dun laagje olie en bak in een koekenpan of Airfryer (5 minuten op 190 °C) voor een knapperige onigiri. In het Japans heet dat yaki onigiri.


No waste-tip 2: Het roerei is koud ook heel lekker op brood. Als je er een lik mayo onder doet, smaakt het een beetje als eiersalade.


INGREDIËNTEN (voor 2 personen)

200 gram Japanse (of andere kortkorrelige) rijst

2 eieren

1 eetl. lichte sojasaus

versgemalen witte peper

snuf msg

zonnebloemolie om in te bakken

2 plakken smeltkaas

1 bosui

2 vellen nori


BEREIDINGSWIJZE

  1. Was de rijst in een zeef onder de kraan tot het water dat ervanaf komt helder is. Doe de rijst samen met 200 milliliter water in een pannetje. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur zo laag mogelijk. Kook tot al het water is verdamp en de rijst gaar is, zo'n 12-15 minuten. Zet het vuur uit en laat de rijst met het deksel op de pan minstens 20 minuten staan.

  2. Kluts het ei samen met de sojasaus, versgemalen witte peper en een snuf msg. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en giet het ei erin. Breek de smeltkaas erboven en bak op laag vuur tot het ei gaar is en de kaas gesmolten. Haal uit de pan en doe in een kom.

  3. Hak de bosui in dunne ringen en meng door het ei.

  4. Onigiri is lekker als de rijst nog warm is, maar te heet doet het pijn aan je handen. Wacht dus tot de rijst oké is om aan te raken of gebruik handschoentjes. Maak als je blote handen gebruikt je handen nat. Pak een klein plukje rijst en druk dit plat in je handpalm. Schep een beetje van het eimengsel op de rijst en leg daar weer rijst op. Vorm de rijst voorzichtig om het ei heen. Idealiter zie je aan de buitenkant geen ei, maar het is nogal een secuur werkje dus niet erg als het niet lukt.

  5. Druk eerst de rijstbal een aantal keer stevig aan met je handen zodat je weet dat alles op z'n plek zit. Vorm dan voorzichtig de rijst in een driehoek. En normaals: no sweat als het niet lukt of niet zo mooi wordt. Herhaal tot de rijst en ei op zijn.

  6. Knip de norivellen doormidden, vouw om de rijst en serveer. Als je de onigiri later pas eet, wacht dan met de nori tot het laatste moment. Anders wordt 'ie zacht.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page