top of page

Pittige tofu met lekker veel gember



Soms heb ik het idee dat ik alleen maar tofu in pittige saus maak, maar elke pittige saus is echt weer anders. Beloofd. In deze gaat lekker veel gember waardoor hij naast pittig ook heel fris is. Dat komt mede door de bosui en knoflook die op het laatst de dramatic sizzle ondergaan. De combinatie van pit, fris en vet is zo geslaagd dat Marieke al weken aan m'n kop zeurt voor het recept. Ik had dit gemaakt toen we onze podast gingen opnemen en sindsdien kan de arme meid nergens anders meer aan denken. Marieke, deze is voor jou!


Ik ben in nu in Zuid-Korea en het valt me op dat tofu hier bijna nooit knapperig is. In het westen hebben mensen altijd maar de neiging om tofu zo knapperig mogelijk te maken, maar hoezo? Zachte tofu is net zo lekker of soms misschien wel lekkerder. Als je goede tofu hebt, is die zachte structuur juist wat je wil. Ik gebruk de stevige tofu van Choi Kee, maar dit recept zou ook lekker zijn met de soft tofu van Dynasty. Het is wel lekker als de tofu wat kleur en extra smaak krijgt door het bakken, maar hij hoeft niet knapperig te zijn. Soggy tofu for life!


No waste-tip: Je hebt bij dit recept niet echt restjes. Joepie!


INGREDIËNTEN

250 gram stevige tofu (het liefst van Choi Kee)

2 babypaksoi

100 gram enoki

2 bosui

6 cm gember

2 eetl. Szechuanese chilibonenpasta

1 theel. kristalsuiker

1 eetl. lichte sojasaus

1/2 theel. maizena

1 teen knoflook, gepeld

1/2 theel. Szechuanpeper

50 ml neutrale olie + extra om in te bakken


BEREIDINGSWIJZE

  1. Snijd de tofu overlangs doormidden en in plakken van 0,5 centimeter.

  2. Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan en bak daarin de tofu 3 tot 5 minuten. De buitenkant moet iets verkleuren, maar de tofu hoeft niet knapperig te zijn. Haal uit de pan en zet apart. Doe dit eventueel in delen.

  3. Snijd intussen de babypaksoi in stukken en de enoki van de stronk.

  4. Snijd de bosui in ringen en bewaar het wit en groen apart. Snijd de gember in dunne reepjes (julienne).

  5. Giet zoveel olie uit de pan dat er nog 1-2 eetlepels in zitten. Bak hierin de enoki en paksoi een paar minuten tot ze zijn geslonken maar nog wel bite hebben.

  6. Haal uit de pan en fruit het bosuiwit met de gember 1 tot 2 minuten.

  7. Voeg de Szechuanese chilibonenpasta toe en fruit nog 1 minuut. Voeg de suiker, sojasaus en tofu toe en schep om.

  8. Meng de maizena met 100 milliliter water. Voeg toe aan de saus en laat kort pruttelen zodat hij dikker wordt.

  9. Doe de tofu en de saus op een schaal of in een diep bord. Leg het bosuigroen erop en rasp de knoflook erboven.

  10. Verhit 50 milliliter olie in een steelpannetje tot hij goed heet is (test voor de zekerheid met een stukje bosui). Giet de olie over de bosui en knoflook zodat deze licht garen.

  11. Schep het geheel om en serveer.

197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page