top of page

Sojabonen met Chinese-bieslookolie


Er zijn een paar dingen waar ik zo ongeveer m'n hele leven al naar streef, maar die nooit lukken. Zo zou ik heel graag iemand willen zijn die dingen inmaakt. Een vriendin van me heeft altijd een pot met ingemaakte groente op het aanrecht, die ze dan steeds aanvult met groenterestjes. Een aantal keer ben ik enthousiast begonnen aan m'n leven als inmaakmens, maar dan vergeet ik die pot weer en m'n groenten worden eigenlijk nooit zo lekker. Ook is het me nog nooit gelukt om een zuurdesemstarter langer dan twee weken in leven te houden. Zuurdesem-mens valt dus ook af. Iets anders dat op m'n lijstje stond is me eindelijk wel gelukt: ik ben sinds kort een bonenmens. Hoera!


Het idee van een grote pot met zachtjes pruttelende bonen op het vuur vind ik heel romantisch. Alleen leek het hele proces me nogal lang duren dus begon ik er nooit aan. Ik at weleens bonen uit blik, die bakte ik op met wat knoflook en maak ik af met wat kruiden-olie (basilicum, dille, bieslook, wat je maar in huis hebt). Maar gedroogde bonen een hele nacht weken en dan nog een uur koken? Nee, dank je. Toch leek het me een goed idee om een keer door te zetten. Ik keerde me tot het ultieme bonenmens, Yvette van Boven, en kocht op haar aanraden de allerlekkerste boontjes bij Waldfarming (echt véél lekkerder dan van de super!). Het eerste recept dat ik maakte was het recept dat op de cover staat van Cool Beans van Joe Yonan en toen was er no way back. Inmiddels staat er altijd een kom bonen met water op m'n aanrecht. Het kan snel gaan.


Bij Waldfarming kocht ik de lekkerste wieringerboontjes en citroenboontjes, maar ze hadden ook sojabonen. Normaal maak ik daar tofu van, maar ik vroeg me ineens af of je sojabonen ook kunt behandelen als 'normale' bonen. Spoiler: het kan. Ik deed met bonen wat je er altijd mee doet: weken en langzaam koken met lekkere dingetjes erbij. Dit keer bosui en gember voor een beetje Aziatische smaken. Als kruiden-olie maakte ik er olie bij van Chinese bieslook. Heerlijk met geroosterd zuurdesembrood en wat salade of groente ernaast.


Chinese-bieslooktip: Chinese bieslook kun je kopen bij de toko en heeft een vrij sterke knoflooksmaak. Je kunt ook westerse bieslook gebruiken en een teen knoflook toevoegen, of een ander kruid gebruiken dat je lekker vindt.


Bonentip: Je kunt dit recept ook maken met wieringerboontjes, citroenboontjes of andere witte bonen. Kook ze dan wel iets korter. Begin na 45 minuten met proeven of ze goed zijn.


No waste-tip: Ik maak altijd (sinds drie weken dus) te veel bonen, zodat ik ze de hele week als basis voor elke maaltijd kan gebruiken. De restjes at ik samen met waterkers en een restje gebakken zalm. Je kunt de bonen ook een beetje prakken, opbakken met wat knoflook en op je brood smeren.


Als je Chinese bieslook over hebt, kun je dat in stukken van 5 centimeter snijden en opbakken met een roerei en een scheutje sojasaus. Je hebt daar eigenlijk geen recept voor nodig, maar vooruit, hier heb je er toch eentje.


INGREDIËNTEN (4 personen) 100 gram gedroogde sojabonen

5 bosuien

3 tenen knoflook, gepeld

6 cm gember 1 stuk kombu van 10 bij 10 centimeter

20 gram Chinese bieslook 50 ml olijfolie

zout


BEREIDINGSWIJZE

  1. Doe de sojabonen in een kom met ruim water en laat 8 tot 12 uur weken.

  2. Snijd de bosui in stukken van 5 centimeter, kneus de knoflook met de zijkant van je mes en snijd de gember in plakken.

  3. Doe de bosui, knoflook, gember, kombu en geweekte sojabonen in een pan met ruim water en breng aan de kook. De bonen moeten flink onder staan, maar je kan later altijd nog extra water toevoegen.

  4. Draai het vuur zacht en laat circa 1 uur heel zachtjes pruttelen, misschien iets langer. Sojabonen hebben iets langer nodig dan normale witte bonen, die zijn soms na 45 minuten al wel klaar. De bonen mogen nog wel wat bite hebben, maar je moet er wel makkelijk doorheen bijten. Dat klinkt tegenstrijdig maar dat is het niet.

  5. Voeg eventueel af en toe wat extra water toe. Je wil eindigen met zo veel water dat de bonen net onder staan. Dan heb je precies genoeg bouillon.

  6. Maak intussen de Chinese-bieslookolie. Snijd de Chinese bieslook grof, doe samen met de olijfolie in de beker van een staafmixer en pureer zo fijn mogelijk. Breng op smaak met zout. Vaak is kruiden-olie iets dunner van structuur, maar hij vermengt zo nog met de bouillon dus hij mag wel een beetje dikkig zijn.

  7. Giet de bonen af en vang de bouillon op. Vis de bosui, knoflook en gember uit de bonen.

  8. Doe de bonen samen met de bouillon terug in de pan en breng op smaak met zout. Gebruik meer zout dan je eigenlijk zou willen. Als je de bouillon proeft zonder zout denk je dat hij is mislukt en smaakt het heel muffig. Dit is altijd zo bij bouillon, totdat je precies het goede zouthalte hebt bereikt. Blijf dus zout toevoegen tot het lekker is.

  9. Doe de bonen in een diep bord of diepe schaal en schep de bouillon eroverheen. Maak af met de Chinese-bieslookolie.


103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page