top of page

Soort van Yunnanese aubergine

Foto van schrijver: emmadethouarsemmadethouars

Ik ben nu dus in Yunnan. Ik was er eigenlijk al maar ik heb het idee dat het feest nu pas aan het beginnen is. Na een bezoek aan Shangri-La, wat hoog in de bergen ligt en waar het eten allemaal om yakvlees en yoghurt draait, zijn we nu in een allerschattigst dorpje genaamt Shaxi. En hier is het eten precies zoals ik me bij Yunnanees eten had voorgesteld, al kon ik me er eigenlijk vrij weinig bij voorstellen. Yunnan grenst in het zuiden aan Vietnam en Laos en je hebt hier ook Birmese invloeden. Precies de reden dat ik hiernaartoe wilde, omdat ik het zo interessant vind hoe al dat eten een beetje over die grenzen vloeit.


We proeven allemaal smaken die we van tevoren nooit hadden kunnen bedenken en die heel moeilijk thuis te brengen zijn, terwijl het eten waarschijnlijk allemaal wordt gemaakt met ingrediënten die ik thuis gewoon heb. Onze lievelings tot nu toe is de aardappelpuree met ingemaakte groente, heel romig maar ook fris. Die ga ik thuis voor jullie namaken. Het recept van deze week had ik Yunnanese aubergine genoemd omdat ik iets had nagemaakt wat ik in een YouTube-video zag. Maar de aubergine die ik tot nu toe heb gegeten smaakt eigenlijk allemaal zo verschillend. Hoe dan ook, in de Yunnanese keuken wordt veel knoflook en verse chili gebruikt en dat zit ook in dit auberginegerecht. En als ik terug ben ga ik nog meer verschillende Yunnanese aubergines voor jullie proberen na te maken.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

1 aubergine

2 tenen knoflook

1 rode peper

2 eetlepels zonnebloemolie

1 theelepel rijstazijn

1 theelepel lichte sojasaus

snuf zout

snuf suiker snuf msg

verse koriander om te serveren

rijst om te serveren

BEREIDINGSWIJZE

  1. Leg de aubergine op je grootste gaspit en zet het vuur hoog. Gaar de aubergine zo'n 15 minuten en draai hem af en toe om met een keukentang totdat hij van buiten zwart geblakerd is en van binnen zacht. (Als je geen gasfornuis hebt, zou deze saus ook lekker zijn op gestoomde aubergine. Stoom dan blokjes of reepjes aubergine zo'n 12-15 minuten).

  2. Doe de aubergine in een kom en dek af met een bord of folie.

  3. Hak intussen de knoflook en rode peper fijn.

  4. Pel de aubergine, dit gaat het makkelijkst onder een heel dun stroompje onder de koude kraan. Hak het vruchtvlees in stukken en laat in een vergiet uitlekken.

  5. Doe de aubergine in een diep bord en leg de knoflook en rode peper erop. Verhit de olie in een steelpannetje en giet deze op de knoflook en peper zodat deze gaan sizzelen. Voeg de sojasaus, zout, suiker en msg toe en meng door elkaar.

  6. Serveer met de koriander en gekookte rijst.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


© 2021 ontwerp door Jasper Gottlieb.
Foto logo door Sophia van den Hoek | Studio Unfolded

bottom of page