top of page

Taiwan
Het weer in Taiwan is ZEER grillig dus boek je slaapplek in Taipei, maar daarna nog niks. Wij hadden bedacht om via de oostkust naar beneden te gaan, maar het kwam toen met regen enzo veel beter uit om via west te gaan. Het enige ticket dat je echt een paar dagen van tevoren moet boeken is de trein naar Hualien als je daarheen wil, want dat is heel toeristisch.


Wij hebben eigenlijk alleen maar in hostels geslapen en dan in privates. Je betaalt geen drol en hostels in Taiwan zijn niet (zoals in de rest van Azië) met dronken idioten en alles is super schoon echt gewoon hotelkwaliteit.


Algemeen/altijd eten

Elke stad heeft dus HEEL veel night markets. Echt een fucking droom. Ik heb bij elke stad de leukste gezet, maar zorg dat je in ieder geval in elke stad 1 night market aantikt en bestel altijd een scallion pancake (of 2). Andere nachtmarktfavorieten: fried chicken, pannenkoek met pindakaramel, ijs en koriander, fried milk/fried custard, custard wheel cakes, pepper pork buns. Kijk vooral even op Instagram tussen m’n hoogtepunten, daar zie je hoe alles eruit ziet.


Pork rice/chicken rice - in Taiwan zijn ze ster in rijst met vet. Bestel overal waar je kan lu rou fan (pork rice) en chicken rice. Overal is het net weer anders, vooral de pork. Echt waanzinnig lekker. Je kunt in Taiwan ook altijd kleine porties bestellen, dat is perfect dan kun je delen en alles proeven.


Oh en: ONTBIJT. De ontbijtcultuur in Taiwan is echt booming met geweldige ontbijtrestaurants die tot een uur of 11/12/13 open zijn en altijd ramvol zitten. Heerlijke bao's, dumplings, sojamelk (dit vind je wss niet lekker) en mijn lievelings: rollen van sticky rice gevuld met you tiao (gefrituurde deegstaaf), pickles, ei en pork floss. Ik heb in elke stad een specifiek ontbijtrestaurant (de lekkerste is in Kaohshiung), maar in principe zijn ze allemaal lekker dus ga er zitten.


Mango shaved ice - kun je op heel veel plekken halen. Ik had hier niet zo veel van verwacht maar het is echt WAANzinnig. Geschaafd waterijs met supermalse mango, nog extra mango-ijs (meer romig) en gecondenseerde melk. Wauwie. Porties zijn wel enorm dus delen is aangeraden.


Bubble tea/ice tea - bubble tea: you love it or you hate it, maar ik drink dit het liefste elke dag. De lekkerste vind ik met palmsuiker, maar de classic met oolong, melk, suiker en tapioca is ook te gek. Als je hier niet van houdt, is gewone ijsthee hier ook geweldig lekker. Super verfrissend en je kan zelf aangeven hoeveel suiker je er in wil. Echt heerlijk vooral als het zo bloedjeheet is.


Taipei


Ontbijt bij Yong He Soy Milk - hebben verschillende vestigingen door de stad. Allemaal lekker. Je kunt ook naar Fuhang Soy Milk maar daar sta je veel langer in de rij. Is wel iets lekkerder, maar je moet er maar zin in hebben.


Xiao long bao bij Din Tai Fung - Soepdumplings zijn het beste eten op aarde en Din Tai Fung heeft de allerbeste. Zit nu door heel Azië (en zelfs Londen/Amerika), maar de original zit in Taipei. Tip: download de app dan kun je de wachttijden per vestiging bekijken. Bestel: Xiao long bao met pork, dumplings in pittige saus, komkommer, noedels met minced pork.


Night Markets - Raohe is heel groot, leuk om als eerste te doen. Hier moet je de pork pepper bun nemen (helemaal aan het begin van de markt). Die verkopen ze op elke markt, maar hier komt ie vandaan. Shilin is de grootste, maar die vonden wij het minst leuk. Ningxia is ook leuk (vrij centraal dus fijn, neem hier ook de tofu gestoofd in oolong), maar onze favoriet was....


Nanjichang Night Market - Je moet even met de taxi want het is een stukje uit de stad maar hier komen echt alleen maar locals. Je hebt leuke restaurantjes waar je kunt zitten en wij hebben hier echt de leukste avond ooit gehad. Neem sowieso de pannenkoek gevuld met allemaal lekkers (inclusief crispy kippenhuid) aan het begin van de markt en ga hier dumplings eten.


Overigens onze favorieten die je op elke night market hebt: scallion pancakes, pork pepper buns, dessertpannenkoek met geschaafde pindakaramel, gefrituurde custard/fried milk, fried chicken, custardcakes.

Gar bao bij hier - geen idee hoe het heet maar hier heb je echt GEWELDIGE steamed buns en pork rice. Bijna gratis ook echt heen gaan. Staan ook hele lange rijen met hongerige Taiwanezen omdat het zo goed is, maar is altijd wel een plekje.


Pork rice bij Jin Feng - HELE goede pork rice. Staat vaak een teringlange rij omdat het zo goed is. Het lekkerst vonden wij hier de pork noedels. In het steegje naast dit restaurant zit ook een HEEL goed restaurant met koude noedels en gefrituurde pork.


Koude noedels (hier) - heel geinig dit is een fietsenwinkel waar ze teringlekkere noedels verkopen. Maar echt HEEL lekker!


Sushi bij Addiction Aquatic Development - niet Taiwanees, maar de Japanse community in Taiwan is heel groot dus je kan er geweldig Japans eten! Op deze vismarkt kun je verse vis kopen, maar ook sushi en dat dan daar op eten. Echt waaaanzinnig lekker.

Tainan

Rijstrol bij dit vrouwtje - misschien wel het lekkerste dat ik in heel Taiwan heb gegeten. Hier staat in de ochtend een vrouwtje rollen te maken van sticky rice, youtiao (gefrituurd deeg), ingemaakte groente, ei en pork floss. Een standaard Taiwanees ontbijt, maar bij haar is het echt geweldig lekker. Moest bijna huilen toen ik dit at. Wel in de ochtend gaan want om 11/12 is deze meid helemaal uitverkocht.


Turkey rice bij Roubou - soort chicken rice maar dan met kalkoen. Heel erg lekker en dan natuurlijk ganzenvet over de rijst hmmmm….

Noedels met paling bij A Jiang - dit gerecht is echt specifiek Tainanees. Noedels in vettige saus met paling. Wij hadden het bijna niet gegeten omdat het er niet zo appetijtelijk uitziet, maar het is echt heel erg lekker.


Yamane sushi - misschien niet voor de hand liggend om sushi in Taiwan te eten maar hier is het echt perfect. Klein stalletje op straat waar ze alles maken, met een restaurant dat er aan vastzit. Echt geweldig echt een must!!! Bestel ook de gefrituurde shrimp roll en tofu.

Flower market - in Tainan moet je goed opletten wanneer welke night market open is (kunnen ze je in het ho(s)tel wel vertellen), verschilt namelijk per dag. Wij gingen naar de flower market en die was echt amaaaaazing. Wel de drukste waar we ooit zijn geweest dus kom vroeg en neem je eigen drank mee als je dat wil drinken. Wij hebben er namelijk geen bier gevonden.


Kaohsiung

Ontbijt bij Xing Long Yu - klassiek Taiwanees ontbijt, maar ik vond deze echt het lekkerste van heel Taiwan!! Suuuuper sappige dumplings en bao’s en ook gewoon al het andere. Must!


Rijst met eend bij Duck Zhen - Soort pork/chicken rice maar dan met eend. Volgens mij doen ze er zelfs nog een schepje pork saus op. Waanzinnig lekker.


Bao (hier) - een beetje moeilijk te vinden (het zit in een soort steegje) maar we hebben hier echt een van de lekkerste bao’s ooit gegeten. Met zoete pinda maar ook zure pickle en vettig varkensvlees echt perfect in balans.


Beef noodle soup bij Gang Yuan - hele goede BNS


Ruifeng Night Market - wij vonden dit de leukste en lekkerste night market van Kaohsiung. Neem hier sowieso de kip op een stok (kijk even op m’n Insta voor welke ik bedoel, die met knapperig velletje) en opgerolde pannenkoek met eend.

Hualien


Scallion pancake (hier) - by far de sickste scallion pancake van heel Taiwan. Lopende eidooier incluis.

De night market hier vonden we 2x niks. Beter ergens gewoon in een restaurantje eten.

184 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page