top of page

Thaise omelet


Ik ben inmiddels bijna twee weken terug, maar ik doe nog steeds alsof het niet zo is. Ik ben denk ik nog nooit in m'n leven zo ontspannen geweest als de laatste weken in Chiang Mai waarbij ik alleen maar bij het zwembad lag. Ik voelde me soms bijna een beetje de dorpsgek omdat de andere gasten van het guesthouse telkens een paar dagen bleven en ook daadwerkelijk Chiang Mai verkenden. Ik daarentegen, deed vooral m'n best om het guesthouse zo min mogelijk te verlaten. Elke ochtend liep ik meteen vanuit de ontbijtzaal, gewapend met een boek en zonnebrand, door naar het zwembad waar ik vervolgens de hele dag bleef liggen. Als het regende verplaatste ik naar m'n overdekte balkonnetje. Het personeel probeerde me de eerste week nog mee te krijgen naar trekkings, tempels en kookcursussen, maar na een tijdje hadden ze wel door dat het niet ging gebeuren.


Voor het guesthouse stond een straatstalletje waar ik elke dag m'n lunch haalde. Daar stonden drie krukjes zodat je daar kon eten. Maar met de lunch was het vaak druk met scholieren en mensen die in de buurt werkten, dus at ik het op naast het zwembad. Ik haalde daar de lekkerste pad kra pao en fried rice, maar ik was vooral verslingerd aan de omelet. Ik blijf toch die rijst-met-ei-meid at heart. Dat komt hier thuis goed uit. Want aangezien ik al m'n geld in Azië heb uitgegeven, is rijst met ei het enige wat ik nog kan betalen.


In principe kun je alles door de omelet doen wat je wil. Ik heb er veel koriander doorheen gedaan, maar dat hoeft niet. Je hebt ook varianten met garnaal of varkensgehakt of zelfs met helemaal niks. Gewoon alleen ei en vissaus. Het belangrijkst bij een Thaise omelet is dat hij goed crispy is. Dat betekent veel olie en hoog vuur. Ik vind het wel lekker om sjalot en zo eerst even te fruiten, maar daarbij moet je door de hoge temperatuur goed opletten dat het niet verbrandt. Als je dit spannend vindt, kun je ook de sjalot, rawit en knoflook fruiten op lager vuur, uit de olie scheppen en door je eimengsel roeren voordat je het bakt.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

Dipsaus

1 rawit

1 kleine teen knoflook

1 theel. honing

1 eetl. vissaus

1 theel. rijstazijn


Omelet

1 sjalot

1 rawit

1 teen knoflook

3 eieren

1 theel. vissaus

1 bosui

15 gram koriander

witte peper

neutrale olie om in te bakken

gekookte rijst om te serveren


BEREIDINGSWIJZE

  1. Kneus voor de dipsaus de rawit en knoflook in een vijzel. Als je die niet hebt, mag je ze ook grof hakken. Voeg de honing, vissaus en rijstazijn toe en roer tot de honing is opgelost.

  2. Snijd de sjalot en rawit voor de omelet in dunne ringen en doe samen in een bakje. Hak de knoflook fijn en doe in een ander klein bakje.

  3. Meng de eieren met de vissaus en witte peper. Goed klutsen hoor, tot je geen witte of gele stukjes meer ziet.

  4. Snijd de bosui in dunne ringen en hak de koriander (inclusief steeltjes) fijn. Meng beide door het eimengsel.

  5. Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan. Je wil het ei echt bijna frituren en de olie moet loeiheet zijn, hij mag roken.

  6. Voeg de sjalot en rawit toe en bak al roerend 15 seconden.

  7. Voeg de knoflook toe en bak al roerend 10 seconden.

  8. Voeg het eimengsel toe en roer om de sjalot, rawit en knoflook door het ei de verdelen.

  9. Bak het ei een paar minuten tot de onderkant mooi goudbruin en crispy is. Blijf aan het begin in het midden roeren zodat je gestold ei aan de onderkant opzij schuift, en daar rauw ei voor op de plaats komt. Doe dit tot bijna al het ei in het midden is gestold.

  10. Gebruik twee spatels om de omelet voorzichtig om te keren. Als 'ie breekt is het niet erg. Probeer de boel dan gewoon een beetje aan elkaar te plakken en tegen elkaar aan te duwen.

  11. Haal de omelet als de onderkant ook gaar is uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer op rijst met het dipsausje.

96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page