top of page

Lekker-op-alles-harissadressing


Ik kreeg deze week de vraag van een nieuwe Instagram-volger of ik altijd zo 'fancy' lunch. Haha. Ik vind zelf dus eigenlijk best wel meevallen, maar met hummus of labneh als ondergrond wat groente en een lekker sausje erop ziet alles er meteen spectaculair uit. Key is dat je altijd iets van gekookte krieltjes of boontjes in je koelkast hebt. Dan hoef je als de honger toeslaat alleen nog maar een lekker sausje te maken. Deze lekker-op-alles-harissadressing maak je in één minuut en hij is perfect om je lunch (of diner) te pimpen. Hij zou ook lekker zijn op geroosterde bloemkool met hummus of door roomkaas of sour cream als dip voor chips.


Je kan de yoghurt, aardappels en bimi dus vervangen voor alles wat je maar wil, maar maak vooral dit precieze recept toch ook even. Door de combinatie van uienpoeder door de aardappels, frisse yoghurt en goed veel bieslook bovenop krijg je een beetje sour cream and onion vibes. Dan kan je de sausrestjes daarna naar hartenlust overal overheen draperen. Ik mengde mijn overgebleven saus de volgende dag met geroosterde aubergine en deed het op een broodje. Ook erg lekker. O en het is weer een nieuwe maand, dus alsjeblieft: een lekker lijstje!


Harissa-tip: Ik maakte mijn sausje met de harissa van Souq, die kun je gewoon bij de AH kopen. Harissa kan nogal verschillen in pittigheid en zoutgehalte. Proef dus altijd goed, het kan zijn dat je net andere verhoudingen nodig hebt met een ander merk.


INGREDIËNTEN (1 persoon)

150 gram krieltjes

1/2 theel. korianderpoeder

1/4 theel. knoflookpoeder 1/4 theel. uienpoeder

100 gram bimi

rasp van 1 citroen

150 gram Griekse yoghurt of labneh

1 eetl. harissa

3 eetl. olijfolie + extra om in te bakken

1 theel. ahornsiroop

1 eetl. citroensap 1 teen knoflook

zout & (witte) peper bieslook ter garnering


BEREIDINGSWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de krieltjes in een pan met ruim gezouten water en breng aan de kook. Kook de krieltjes in 10 tot 15 minuten gaar, giet af en laat een paar minuten in het vergiet hangen.

  2. Meng de krieltjes met het korianderpoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en een paar eetlepels olijfolie. Bak de krieltjes 30-40 minuten. Schep halverwege om.

  3. Snijd intussen de de bimi in schuine plakjes en laat de roosjes heel. Maak aan met wat olijfolie, peper en zout en voeg toe aan de aardappels. Bak nog 7 minuten, of tot gaar en knapperig.

  4. Meng intussen de Griekse yoghurt of labneh met de citroenrasp en een snuf zout.

  5. Meng de harissa met 3 eetlepels olijfolie, de ahornsiroop en citroensap. Rasp de teen knoflook erboven en breng op smaak met zout en peper (ik had toevallig nog witte-peperzout over van deze oesterzwammen, zwarte peper mag ook hoor).

  6. Doe de yoghurt of labneh op een bord en leg de aardappels en bimi erop.

  7. Hak de bieslook zo fijn als je kunt en strooi over het gerecht. Maak af met de harissasaus.

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page